Hoe herstel je gegevens van een beschadigde harde schijf

Het lijkt erop dat we nu een back-up maken van al onze gegevens en instellingen naar de cloud. Een harde schijf crasht en omdat je alles in Dropbox of iCloud had, gebeurt er niets. Maar als je de zwarte krijgt moet je deze regels volgen om je kansen op herstel te vergroten:

Hoe herstel je gegevens van een beschadigde harde schijf

Stap 1: Stop het gebruik van de schijf

Een breuk is niet altijd definitief, soms is de schijf nog bruikbaar en gaan we tot het uiterste (waar de ramp zich voordoet). Het is zeer belangrijk dat we bij het eerste teken van een breuk stoppen met het gebruik van de schijf, vooral voor het branden van gegevens. Als het lezen nog steeds mogelijk is, maken we een back-up van de bestanden of klonen we de hele schijf en maken we een afbeelding die we op een nieuwe schijf terugzetten.

Maar het belangrijkste is dat u niet probeert om bestanden te verplaatsen, te defragmenteren of de gegevens op de schijf te herstructureren. U moet deze schijf ook niet gebruiken om nieuwe gegevens op te slaan.

Stap 2: Poging tot herstel van de softwaregegevens

Als de schijf sectoren of informatie begint te verliezen, maar nog steeds opstart, moeten we stoppen met het gebruik ervan als een master en het aansluiten als een slaaf op een goed functionerende computer. De eenvoudigste oplossing, hoewel iets langzamer, is het gebruik van een externe doos met een USB-aansluiting (beter als het 3.0 is).

Dan installeren we (oog, op een andere schijf, een die correct werkt) een data recovery software die probeert de informatie die nog toegankelijk is te lezen en zal het redden op de gezonde harde schijf.
Het is zeer belangrijk dat u niet probeert het programma te installeren op dezelfde harde schijf waarvan u de gegevens wilt redden, noch probeert de herstelde informatie daar op te slaan. We herhalen: De kapotte aandrijving wordt niet aangeraakt.

Een ander detail is dat u geen proefversies met beperkte functionaliteit moet gebruiken. Zorg ervoor dat de software functioneel is, want de analyse van de schijf duurt lang en na het tonen van de bestanden kan u gevraagd worden om de betaalde versie te kopen als u die gegevens zeker wilt redden. Of een betaalde versie, of 100% gratis.

Stap 3: Als alles mislukt is er nog steeds het lab

Als de schijf zeker niet wil opstarten of de vorige stappen mislukken, gaat alles niet verloren. Je blijft bij het lab waar ze weten wat ze doen. Probeer de schijf niet te openen, want het zal je geen goed doen en je zult alles bijna onherstelbaar verliezen.

Als de schijf echt kapot is, is het tijd om contact op te nemen met bedrijven die gespecialiseerd zijn in het herstellen van gegevens van een beschadigde harde schijf en hen te vragen het werk voor ons te doen. Dit soort labos hebben een gecontroleerde atmosfeer waardoor ze de schijf kunnen openen, repareren, een onderdeel vervangen, de gegevens lezen of analyseren, en ze uitpakken. Als we dit thuis zouden proberen te doen, zouden we het onderdeel bijna hebben gedood, omdat deze hardware zeer gevoelig is voor microstofdeeltjes die in de lucht zweven.

Een detail: Vertrouw altijd op bedrijven die er al een tijdje zijn. We hebben niets tegen rookies en startende bedrijven, maar we spelen het liever op veilig als het gaat om belangrijke dossiers.

Stap 4: Maak het de laatste keer dat het gebeurt

Zodra ze je een nieuwe harde schijf met je bestanden sturen, controleer je alles en adem je een zucht van verlichting. Zet uw mac (of pc, oké) terug naar normaal en maak een back-up. U kunt een tweede schijf op uw computer gebruiken, maar dat beschermt u niet tegen een overstroming, brand of soortgelijke ramp. Wij geven de voorkeur aan oplossingen in de cloud, of ze nu iCloud, Dropbox, SugarSync, OneDrive, Google Drive, Box of duizend andere oplossingen heten die perfect werken.

Een minder bekende optie is het huren van uw eigen hosting en het installeren van uw owncloud. Maar dat zien we in een ander artikel!